23-03-13

Suede - Bloodsports

Eerlijk, ik ben blij dat Brett Anderson naar het warme vertrouwde nest is weergekeerd. Ik zag hem in 2010 in Trix en dat was verveling troef. Het reünieconcert van Suede in het Koninklijk Circus een half jaar later zorgde daarentegen voor kippenvel en koude rillingen van begin tot eind. Je zag en voelde dat het heilige vuur er weer was.

Elf jaar na hun desastreus ontvangen album A New Morning  is er nu hun zesde studioplaat. Volgens de wufte zanger was het maken van  Bloodsports een zware bevalling, maar de perspijnen loonden, want -zing ‘hallelujah’-, het is een wolk van een baby die zich na enkele draaibeurten net onder hun debuut en Coming Up  plaatst.

Opener en single ‘Barriers’ doet sommigen wat aan Simple Minds denken maar heeft bovenal die typische Suede-ingrediënten : de hoge overslaande stem van Anderson, de als een mug zoemende gitaar van Richard Oakes en over the top bombast in de arrangementen.  In de tekst wordt bovendien verwezen naar een doortocht in ons land : ‘Aniseed kisses and lipstick traces/ Sipping lemonade in Belgian rooms’, which is nice.

En de 5 uptempo-nummers die volgen blijven sterk : het donkere ‘Sabotage’ heeft een als een panter dichterbij sluipende gitaarlijn, in het heerlijk campy ‘Hit Me’ snort de gitaar als een scheermachine en ‘It Starts And Ends With You’ is vintage Suede . Maar vooral ‘Snowblind’ maakt indruk met die heerlijke gezwollen pathos van Brett als hij ‘This love is lifting her/This love is lifting you/over snowblind moments’ zingt in het refrein en de hier wel erg sterk aan Bernard Butler refererende, ijzersterke glamrockriff. Het nummer doet wat aan ‘Trash’ denken en had zo op hun eerste drie albums gepast. Wat mij betreft het hoogtepunt van de plaat. Enkel ‘For The Strangers’ klinkt als de grootst gemene deler van de Suede-back catalogue en vind ik daarom net niet spannend genoeg.

Ten slotte volgen er 4 weelderige ballads . Ik ben meer te vinden voor de snellere songs, maar slottrack ‘Faultlines’ is wel een instant classic die zeker op de setlist zal staan als de Britten –hopelijk binnenkort– terug in ons land komen spelen.

Onverwacht sterke comeback, de fans kunnen deze plaat met een gerust hart uit de platenbakken plukken.

22:13 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Fantastisch! Concerten in Be Nl Fr zitten er niet in, denk ik.

Gepost door: Ellen | 02-04-13

De commentaren zijn gesloten.