29-08-13

AlunaGeorge - Body Music

aluna3.jpg

Naar verluidt reageerde het publiek vrij mak tijdens het optreden van AlunaGeorge op Pukkelpop. Aan Aluna Francis, die meer blikken aantrekt dan een oversized elektromagneet, kan het niet liggen. Ze ziet er goed uit en zingt zwoel en zuiver. Schiet over : de muziek. Niet dat die slecht is (zie ook het verslag van hun optreden in de Botanique eerder dit jaar), maar niet alle songs van debuut Body Music zijn even hoog van kwaliteit als de ondertussen welbekende singles ‘Attracting Flies’ en ‘Your Love, Your Drums’.

Hoe dit komt? Allereerst moet je al van goeden huize zijn om je debuutplaat volledig te vullen met killers, zonder dat er een vuller tussen zit. En als je op je eersteling ineens 19 songs stanst is dit bijna onvermijdelijk. Een bekende Brusselse slagerszoon zei het al eerder : “Trop is te veel en te veel is trop”. Het is een groot vraagteken waarom niemand van de platenmaatschappij hen hierop gewezen heeft. Snel incashen waarschijnlijk.

Sommige nieuwe songs zijn best wel sterk genoeg of kunnen op z’n minst meer dan 1 draaibeurt de aandacht vasthouden : de lekker sensuele titeltrack, de experimentele r&b van ‘Just A Touch’, de futuristische 2-stepgeluiden in ‘Put Up Your Hands’, de omhoog kringelende synthbubbels in ‘Diver’ bijvoorbeeld. Beatbakker George Reid is voor het totaalgeluid van deze tracks even belangrijk als Timbaland dat was voor Aaliyah en Justin Timberlake op z’n beste momenten. Hij produceert vernuftige polyritmiek, op je onderbuik mikkende bassen en heerlijke synthmelodietjes. Kortom : aanstekelijke urban music die z’n wortels stevig in de jaren ‘90 heeft staan.

Maar flauwe ‘arrenbie’ als ‘Outlines, ‘Bad Idea’ en ‘Superstar’, het te plat klinkende ‘Lost & Found’ en de overbodige Montell Jordan-cover ‘This Is How We Do It’ zorgen ervoor dat het masker na een tijdje afglijdt en dat de spooky heliumstemmetjes en bleeps beginnen te storen.

 

Niet dat we denken dat AlunaGeorge uitgezongen is. Ze hebben al een paar pareltjes gefabriceerd en we verwachten dat ze dit nog een tijdje zullen blijven doen, daar heeft het duo talent genoeg voor. Maar ofwel heeft de platenfirma het jonge koppel te zeer onder druk gezet om zo snel mogelijk een volledig album uit te kakken, ofwel lijdt de band aan productionele diarree en weten ze niet wanneer ze wind hebben gefabriceerd. We hopen dat iemand hen in de toekomst helpt het kaf van het koren te scheiden. Anders kunnen we de toekomst van de groep al voorspellen : de hitformule wordt uitgemolken, verder succes blijft uit, betere epigonen nemen de nog warme plaats over , het tanende succes zorgt voor strubbelingen op amoureus en muzikaal vlak, en de band implodeert. Voorlopig nog een superbe singlesband, niet meer dan dat. Aan AlunaGeorge om te bewijzen dat ze ook op lange termijn kunnen boeien.

17:13 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.