28-10-13

Chvrches - The Bones Of What You Believe

chvrches-the-bones-of-what-you-believe.jpg

Na het beluisteren van hun eerste wapenfeit ‘Lies’ waren we nog wildenthousiast over Chvrches en keken we reikhalzend uit naar meer, maar na een middelmatig optreden in de Botanique was onze geestdrift al wat afgekalfd. Debuut The Bones of What You Believe heeft ons enthousiasme jammer genoeg nog enkele tinten getemperd. De torenhoge verwachtingen worden wat ons betreft niet ingelost.

We kunnen niet echt de vinger leggen op de oorzaak van onze teleurstelling. Is het de nogal eenvormige productie die ervoor zorgt dat we maar weinig spannende geluiden of songs op deze plaat horen? Een donzige electrowolk werd over alle songs uitgesmeerd en de scherpe of gevaarlijke kantjes werden weggeschuurd. En vergissen we ons of klinken de vocals in ‘Lies’ plots veel lieflijker en zachter? Op de originele demoversie zong Lauren Mayberry veel scherper, venijniger en beter. Waarom die zanglijnen dan opnieuw opnemen?

Is het misschien de kwaliteit van de nieuwe tracks? ‘Recover’, ‘We Sink’ en ‘Science/Visions’ (doet ons wat denken aan 80’s Fleetwood Mac) zijn nog steeds goede nummers, maar het Schotse trio kan geen volledig album blijven boeien. Het komt allemaal zo hemeltergend braaf en afgeborsteld over. Ook kersverse single ‘Tether’ en songs als ‘You caught the light’ en ‘By The Throat’ kabbelen voorbij zonder ons hart ook maar 1 slag sneller te doen slaan.

Toch een positieve noot : werd ‘Under The Tide’ live nog gemolesteerd door het kattenvalse geneuzel van Iain Cook, in de studio werd zijn stem door Pro Tools en andere electronica tot een vrij aanvaardbaar geluid gekneed.. Niet dat het nummer hierdoor beter wordt.

 

Op Metacritic kreeg het nieuwe album een rating van 81/100, maar wij krijgen het koud noch warm van The Bones Of What You Believe. Misschien moeten we kindvrouwtje Lauren en haar 2 kompanen nog wat laten rijpen. We gunnen ze het voordeel van de twijfel en enkele hete zomers om volwassen te worden. 

17:47 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.