28-10-13

Omar Souleyman - Wenu Wenu

Omar-Souleyman-Wenu-Wenu.jpeg

‘Wenu Wenu’, ‘Warni Warni’ … niet alleen in de songtitels is er sprake van herhaling. Een volledig album van Omar Souleyman is een beetje teveel van het goede.

De sympathieke Syriër geniet al een tijdje een cultreputatie. Hij werd getekend door Sublime Frequencies, collaboreerde met Damon Albarn (het nummer haalde de laatste Gorillaz-plaat spijtig genoeg niet), stond op de affiche van Glastonbury, remixte ‘Crystalline’ van Björk en liet Wenu Wenu producen door Kieran Hebden, ofte Four Tet. Genoeg referenties om het hipster - alarm loeiend te laten afgaan. Langzaamaan lijkt Souleyman ook hier te lande door te breken : ‘Wenu Wenu’ haalde de playlists van Studio Brussel.

Souleyman maakt dabke. Dat is per definitie opzwepende bruiloftmuziek. Nummers als ‘Wenu Wenu’ en ’Warni Warni‘ kunnen dan ook elke dansvloer in brand zetten. De teksten gaan vooral over het missen van een geliefde, al krijgen we soms ook een inkijk in de  Syrische gebruiken en tradities. In ‘Ya Yumma’ bijvoorbeeld smeekt een dochter haar moeder niet met haar neef te moeten trouwen en haar vader te overtuigen om in het huwelijk te mogen treden met de man van haar dromen. In ‘Khattaba’ horen we zelfs de 4 huwelijksvoorwaarden om de hand van hun dochter te krijgen : een nieuwe Mercedes, een kilo goud, een huwelijksreis naar Damascus en Parijs en een bruidskleed uit Londen.

Echt traditioneel lijkt  z’n dabke nochtans niet te zijn : z’n Arabische melodieën drijven voort op stevige beats, klaterende  synthmotiefjes en Souleyman’s aanmoedigingskreten ‘Yalla Yalla!’ en ‘Heeeeeey!’

 

Begrijp ons niet verkeerd : wij houden van de Syriër. We zagen hem reeds aan het werk in Trix en toen blies de als een oliesjeik ogende zanger er samen met zijn verveeld tokkelende toetsenist het dak af. Maar als je een full album achter de kiezen hebt lonkt een muzikale indigestie. Het lijkt of Souleyman variaties maakt op eenzelfde song, maar het is dan wel een killersong. Geniet daarom met mate van Wenu Wenu en consumeer het album liefst  in kleine porties.

17:56 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.