01-11-13

Midlake @ Rotonde (Botanique 31-10-2013)

Midlake 31-10-2013 (Rotonde) 201.JPG

Het is voor elke groep een serieuze opdoffer als de zanger en belangrijkste songsmid zijn eigen weg gaat. Midlake incasseerde, krabbelde recht en schreef met vereende krachten ‘Antiphon’, de plaat die de band gisterenavond in de Botanique kwam voorstellen. We keerden met gemengde gevoelens huiswaarts.

Diegenen die vroeger op het appel waren en het voorprogramma konden meepikken kregen het mooiste optreden van de avond te zien. Benoît Lizen deed solo iets heel moois met zijn falsetstem en een arsenaal aan gitaren. Wij zijn suckers voor slide gitaren en lap steels  dus wij smulden van de mooie blues- en folkliedjes die gezongen werden in een soort imaginair indiaans brabbeltaaltje (of was het onverstaanbaar Engels?). Maakt niet uit : wat een schoonheid.

Niet dat Midlake slecht was, maar na het optreden kunnen we toch besluiten dat er een soort Midlake light in de Rotonde stond. Gitarist Eric Pulido had de plaats achter de microfoon van Smith overgenomen. Gelukkig bestaan die nummers veelal uit hemelse samenzang, en die is uiteraard gebleven, dus leek het op het eerste gehoor niet alsof er iets noemenswaardig was veranderd.

Toch liet het gemis zich op een ander vlak ervaren. Buiten single ‘Antiphon’ bereiken de nieuwe songs op het eerste gehoor niet het torenhoge niveau van The Courage Of Others. Het is knap als een band nieuwe horizonten tracht te verkennen, maar echt memorabele melodieën vielen er in die nieuwe songs niet te rapen. De Texanen kiezen op hun nieuwe plaat een meer breedlopige en psychedelische richting en dat viel te horen in de lange outro’s die aan veel nummers werden gebreid. Hoefde voor mij niet per se, en als ik naar de reacties van het publiek keek hoefde het voor hen ook niet echt.

Midlake 31-10-2013 (Rotonde) 215.JPG

Enkel in afsluiter  ‘Head Home’ wist gitarist Joey McClellan het zo spannend te houden dat het nummer zonder te vervelen 10 minuten mocht duren. Soit, we hebben liever minder psychedelica, meer close harmony en de songs strak aangesnoerd. Volgens ons waren de aanwezigen ook voor die nummers (‘Rulers, Ruling All Things’, ‘The Courage Of Others’, Children Of The Grounds’) gekomen, al reageerden ze extra welwillend op newbies als ‘Provider’ , ‘Aurora Gone’ en ‘It’s Going Down’ om de band een hart onder de riem te steken.

Het is daarbij dubbel jammer dat de baarden van Midlake zulke sympathieke kerels zijn : bedanken, bedanken en nog eens bedanken : bedankt voor het komen, bedankt voor de warme ontvangst, bedankt dat we Halloweenavond met hen doorbrachten en dank aan Ludo, hun eerste Europese fan, ook aanwezig in het publiek. Je zou uit pure sympathie zo hun nieuwste album aanschaffen en ze in de Bota-bar een ice tea trakteren.

Persoonlijk denken we dat de overblijvende leden er verstandiger aan hadden gedaan om onder een andere groepsnaam een nieuwe start te nemen, want nu hangt de last van een klassieker als een molensteen rond hun nek en worden alle nieuwe songs aan de oude afgemeten. Alles bij mekaar een degelijk concert, geen memorabel optreden zoals in Trix in 2010. Tim Smith wordt wel degelijk gemist.

 

Setlist : Young Bride/We Gathered In Spring/Antiphon/ Provider/ Rulers, Ruling All Things/ The Courage of Others/ Kingfish Pies/ It’s Going Down/ Aurora Gone/ The Old And The Young/ Roscoe/ Provider Reprise  Bis : Children Of The Grounds/ Van Occupanther/ Head Home

Ook te lezen op : www.motherlovemusic.be. Foto's gemaakt door mezelve.

Midlake 31-10-2013 (Rotonde) 193.JPG

10:54 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.