07-01-14

Belgian Asociality - ...

Belgian A.jpgBelgian Asociality bestaat 25 jaar. Een prima gelegenheid om nog eens een nieuw album uit te brengen. Het is zelfs een ouderwets goede, waarop B.A. zich wederom focust op z’n corebusiness, namelijk het maken van kortaangebonden lolpunk met aanstekelijke en soms geëngageerde teksten.

Wie denkt dat de songs van de Mechelaars alleen maar over zuipen en vrouwen handelen doet de band tekort (enfin, toch een beetje). Mark Vosté zal misschien braken als hij dit leest, maar wij vinden hem een schromelijk onderschatte tekstschrijver. Hij neemt zichzelf en de groep niet serieus, maar onder de oppervlakte van z’n op het eerste zicht eenvoudige schrijfsels borrelt heel wat oprechte woede en herkenbare verontwaardiging over bijvoorbeeld te lang moeten wachten (‘Naaa…’), domme fouten maken (‘Verkeerd’) en blut zijn (‘Zonder geld’).

Het halsoverkop het album binnenvallende ‘Nooit Ni Goe’ steekt een dikke middelvinger op naar onze verzuurde maatschappij met al z’n regels, wetten en gasboetes. ‘Big Brother’ hekelt de constante controle door al dan niet verborgen camera’s en het gebrek aan privacy op het internet en sociale media. “Big brother in ’t stad/ en veel meer dan dat/ constant geviseerd/ geregistreerd/op schijf en op band/ niks aan de hand/ ‘t is voor mijn goed/ en omdat het moet.” En waarom we met een gerust gemoed weg blijven kijken van armoede en honger in ‘De Derde Wereld’ is voor de kale zanger ook een raadsel.

Soms sijpelt zelfs een beetje poëzie naar binnen. “Nen hond is veel te kat/ een ladder veel te zat/ nen douche is veel te bad/de regels veel te lat” vinden wij bijvoorbeeld best wel mooie lyrics. Zo zijn er nog brokken tekst die je kan citeren zonder het schaamrood op de wangen te krijgen. In het verder nogal monotone ‘Pitstop’ kan Vosté in 46 seconden met simpele bewoordingen een heel verhaal vertellen. Lijkt makkelijk, maar dat is het niet. “Putting the slam back in slam poetry” lazen we in een commentaar op Facebook, en daar is wel iets van waar.

Onze favorieten : ‘Zievereir’ (“Wa ge zegt trekt oep niks ni/ gij se zievereir”), ‘Ik Stop Ni’ en ‘Doe Normaal’ (“Gij zijt geen norm/normaal heeft geen vorm/uniek maakt ’t verschil/dus steekt hem in uw ….”). Uitstekende antidota om, na een vermoeiende werkweek, luid mee te brullen met uw zeurende baas of vervelende collega’s in het achterhoofd. Lekker schoppen tegen maatschappelijke conventies en gezagsdragers. En maandag terug de trein op om naar uw job te pendelen.

Alvast een certitude : ‘Vollek aan den toog’ zal tijdens de festivalzomer meegebruld worden door horden dorstige fans met een omhooggestoken lege pint.

Tekstueel van twijfelachtiger allooi : Vosté’s fixatie op ‘Kille Bille’ : “Trillen moete billen/ of ze wille of ni/kille doen we aan billen die ni trillen/ tot ze gillen nondedjie”. We vermoeden dat verkrachtingsslachtoffers zich minder vrolijk zullen maken om deze zinsneden. Maar goed, we nemen aan dat we dit nummer anders moeten interpreteren en dat dit eerder een macho-ode is aan vrouwelijke derriéres.

Ook op muzikaal vlak klinkt het allemaal vertrouwd in de oren : het boem-klets slagwerk van Bie Puttemans, de mitrailleurgitaren en tot headbangen dwingende riffs van Jorge Van Camfort en efficiënte en bijwijlen Primus-achtige basriedels van Bart Walravens. Slechts 2 nummers duren langer dan 2:30 minuten. Raggen zonder om te kijken of stil te staan, zo hebben we de band het liefst.

Alle songs dragen duidelijk dezelfde B.A.-signatuur en lijken soms gerecycleerd uit oude nummers van de groep, maar wie ligt daar wakker van als het allemaal zo strak en aanstekelijk klinkt . Vindt iemand ’t erg dat veel Ramones -songs wat op mekaar lijken? Ik dacht het niet.

 

Belgian Asociality liet zich in het verleden weleens verleiden tot ietwat of heel onnozele muzikale gimmicks, maar op ‘…’, te lezen als : ‘Steek ze in uw ….’ (uit ‘Doe Normaal’), haalt het zootje ongeregeld ongeveer het niveau van de eerste 2 platen, en dat vinden wij zeer goed nieuws. Luid af te spelen.

21:27 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.