30-01-14

Madensuyu live @ Trix (24-01-2014)

Madensuyu 24-01-2014 Trix 033.JPG

Tekenend voor de eigenzinnige aanpak van Madensuyu : geen flets 13 in een dozijn-rockbandje als voorprogramma, maar wel Tugrul & Metin, een vierkoppige Gents-Turkse folkgroep. En waarom niet eigenlijk? Het klonk best goed en meeslepend.

20 minuten later was het aan de heren van Madensuyu zelf. Het gezang van een koorknaapje schalde uit de speakers terwijl ze op ongeveer 2 meter van elkaar achter hun instrumenten plaatsnamen. Heel intiem, met tegenlicht van enkele grote gloeilampen.

Onmiddellijk na deze serene intro ontbonden Stijn en Pieterjan hun duivels met het omineus ronkende ‘Dolorosa’. De snelheid en intensiteit waarmee ze door het hemelse ‘Give’ en lillende stukken gitaarrock als ‘Mute Song’ en ‘Ti:me’ vlogen grensde aan het atletische. Ook het rauwe ‘Ready I’en  ‘Fafafafuckin’ klonk fafafafantastisch en overdonderend. Het grootste deel van de songs bestond uit tracks van Stabat Mater, maar ook het naar hun normen meer conventionele ‘No Why No Wow’ uit hun debuut werd nog eens van stal gehaald.

Wij weten niet of er zoiets bestaat als een ‘drummer’s high’, maar Pieterjan Vervondel had er beslist één. Hij mepte verbeten op zijn vellen, zat helemaal ‘in the zone’ en staarde met vertrokken gezicht en met een diabolische blik naar z’n kompaan. Naast hem lagen ongeveer 20 drumsticks op de grond. En zoals hij z’n drumstel bewerkte : wij begrepen waarom. Safety first.

Madensuyu 24-01-2014 Trix 051.JPG

Stijn YlodeDe Gezelle rauschde met zo’n snelheid over zijn snaren dat je vermoedde dat hij morgen met een tenniselleboog zou zitten. Tijdens ‘Crucem’ trilde z’n hele lichaam van inspanning en leek het even of zijn hoofd zou beginnen tollen. Na een tijdje leek het wel of de Gentenaren een muzikaal exorcisme uitvoerden op elkaar.

Door de stuwende muziek en de trancey wisselzang  werden we langzamerhand in een hypnotische state of mind gemanoeuvreerd, dat roezige schemergebied tussen waak- en slaaptoestand. Die freak die met gesloten ogen z’n hoofd op en neer stond te schudden en op z’n benen stond te draaien? Yep, uw dienaar.

Madensuyu 24-01-2014 Trix 087.JPG

 

De Trixgangers apprecieerden zoveel ongebreidelde energie en riepen het duo na de reguliere set tweemaal terug. Tijdens de laatste bis speelden ze een tweede keer  ‘Crucem ‘, nog verschroeiender dan de eerste keer. “We wilden eerst een ander nummer spelen, maar ik ben een trommel vergeten. Maar morgen spelen we in Charleroi … en dan heb ik hem zeker bij” knipoogde Pieterjan. Allen daarheen.

 

Geen go-go girls, geen spetterende visuals of andere overbodige bullshit, wel tonnen muzikale stootkracht. Ook live bleek dat Madensuyu een unieke band is. Hopelijk winnen ze op 8 februari de MIA in de categorie ‘alternatief’.

Madensuyu 24-01-2014 Trix 094.JPG

00:44 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.