09-02-14

Willis Earl Beal - A Place That Doesn't Exist EP

 

cancellation note.jpg

Beal cancelde twee weken geleden om  vooralsnog onduidelijke redenen zijn volledige Europese tournee en gooide tegelijkertijd z’n nieuwe EP gratis op Soundcloud. Ongetwijfeld een zoethoudertje voor teleurgestelde fans, maar is het een snel in mekaar gedraaid werkje of mag het zonder blozen naast zijn 2 albums liggen?

A Place That Doesn’t Exist, met z’n 34 minuten eigenlijk geen EP meer, bevat vooral akoestische, licht experimentele folksongs van wisselend niveau. Ze worden bij elkaar gehouden door het warme geknisper van een naald die zich een weg ploegt door een grijsgedraaide plaat. Sommige songs zijn goed (‘Times Of Gold’, ‘Babble On’, ‘The Axeman’), andere nogal rommelig of schetsmatig (‘Took My Heart’, ‘Hazel Eyes’, de titeltrack). Beal balsemt je gemoed en trommelvliezen met een zachte, honingzoete soulstem. Mooi natuurlijk, al horen wij hem nog liever rauw uithalen op de wijze van Tom Waits, zoals in ‘Take Me Away’ of ‘Too Dry To Cry’ op zijn full albums.

Enkele songs wijken af van het folky opzet. Het sterke ‘Bright Copper Noon’ ging op debuutplaat Acousmatic Sorcery nog kinderlijk naïef van plinke-ploink op een speelgoedinstrument, maar klinkt hier  in een herwerkte orgelversie eerder donker en plechtstatig  en doet ons bizar genoeg zelfs aan ‘Song For The Man’ van the Beastie Boys denken. Vraag ons niet waarom.

‘Toilet Parade (Ode to NYC)’ deed ons bij eerste beluistering meewarig glimlachen. We zagen voor ons geestesoog een licht dementerende, verwarde David BowieWhere’s the toilet /please direct me to the nearest toilet“ mompelen terwijl hij vertwijfeld z’n weg zocht door de gangen van een woon- en zorgcentrum. Een voorafschaduwing van wat the Thin White Duke binnen afzienbare tijd te wachten staat? Maar het bleek dus gewoon Beal in Bowie-modus te zijn. In ieder geval meer een koortsdroom dan een volwaardige song.

De titeltrack en ‘Hazel Eyes’ zijn brokken spoken word die aantonen dat Beal zichzelf als meer dan een zanger of songwriter alleen ziet. Hij is een groot bewonderaar van Charles Bukowski en kondigde al aan in een niet zo verre toekomst boeken te willen schrijven. Wij zien hem in dan ook meer en meer in die richting evolueren.

Leuk tussendoortje voor de liefhebbers, nieuwe ‘bealievers’ gaat hij hier waarschijnlijk niet mee sprokkelen. Daarvoor klinkt deze EP, net als zijn eerdere werk, te versnipperd en ongelijk van kwaliteit. Live is de Amerikaan een belevenis, maar het blijft wachten op het eerste album van Willis Earl Beal dat van begin tot eind kan bekoren.

 

 

A Place That Doesn’t Exist op Soundcloud : https://soundcloud.com/willisearlbeal/sets/a-place-that-doesnt-exist

A Place That Doesn't Exist.jpg

14:25 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.