02-03-14

Planningtorock - All Love's Legal

all love's legal.jpg

Het is moeilijk om het geslacht van Jam Roston (aka Planningtock)op het eerste gezicht en gehoor te bepalen. In de Botanique zag ze er eerder uit als de minotaurus met een bad hair day dan een menselijk wezen. Niet echt een vrouw die zich wil profileren met haar looks en vrouwelijke rondingen. Qua stem lijkt ze soms op dat andere androgyne wezen, Antony Hegarty. Een tweeslachtige présence die er voor zorgt dat Roston net als Antony niet te labelen valt.

Op haar derde album verklaart en verdedigt ze op indrukwekkende wijze haar multi-seksualiteit. Zelfs in 2014 geen overbodige onderneming, gezien de recente anti-homowetten in o.a. Oeganda. “All love’s legal/ you can not legalize love” luidt het devies in de titeltrack. En in openingssong ‘Welcome’ zingt Roston “Fall in love with whoever you want to”. Het is de intentieverklaring van dit conceptalbum. Of je nu hetero, homo, lesbo of bi bent, het maakt allemaal niet uit. De songs die volgen klinken als The Knife met Antony achter de microfoon. De teksten zijn soms nogal sloganesk, maar PTR komt er mee weg omdat ze het zo ontwapenend zingt én de nummer zo goed zijn.

 ‘Human Drama’ begint met druppelende ‘cold water music’. Daarna horen we een synthlijn die ons erg deed denken aan de gitaarriff van ‘Sunday Bloody Sunday’ van U2.  In de lyrics vloeit de liefde alle kanten op. “Gender’s just a lie” bezweert Roston ons.

‘Answerland’ is een slepend new wave-tussendoortje , waarna het fantastische ‘Let’s Talk About Gender Baby’ losbarst. De titel verwijst naar Salt ’N Pepa, maar muzikaal gezien is dit heel andere koek. Geen r&b, maar verslavende calypso-house . Gooi dit in high rotation, Stubru!

Het elektronische klaroengeschal in het machtige ‘Public Love’ zou de muren van Jericho splijten en brengt zelfs zonder hulp van de illustere Regi gegarandeerd alle handen omhoog tijdens eender welk festival.

Heerlijk hoe PTR lichtjes vals nét achter of voor het met horten en stoten voortbewegende ritme van ‘Misogyny Drop Dead’ aan hinkelt. Het is de eerste luisterbeurten even wennen, maar daarna krijg je het nummer niet meer uit je hoofd. ‘Patriarchy Over And Out’ heeft een titel die boekdelen spreekt. Glazen plafonds en man-vrouw rolpatronen worden lustig gesloopt op dartele beats.

 

All Love’s Legal is het heerlijk sprankelende en prikkelende elektronica-album dat The Knife vorig jaar vergat te maken. Een politiek plaatje dat in elke  holebi-bib een prominente plaats moet krijgen. Voorlopig onze favoriete plaat van 2014. Kan iemand dit schijfje stante pede naar de heren  Museveni  en Poetin sturen? Ze zullen u dankbaar zijn.

22:56 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.