05-04-14

Omar Souleyman @ Trix, 03-04-2014

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 009 (Small).JPG

Omar Souleyman beleefde vorig jaar z’n doorbraak met album en song ‘Wenu Wenu’. Deze keer niet amateuristisch opgenomen met een gammele bandrecorder, maar in een glimmende productie van wonderboy Four Tet, waardoor de plaat lekker uit je boxen knalt. Na meer dan 5 nummers van de Syriër begint de eenvormigheid van z’n nummers op te vallen, maar in Trix stoorde dit allerminst. De gelijkaardige ritmes en synthklanken deden je net in een roes belanden.

Rizan Sa’id, de toetsenist van de Syriër, slofte het podium op, keek even verveeld naar z’n Korg, deed z’n jasje uit en begon ogenschijnlijk tegen z’n zin aan z’n job. Of hij nu achter zijn instrument of een strijkplank stond, het leek hem om het even. Zeer grappig, al was het waarschijnlijk niet zo bedoeld.

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 026.JPG

Na een rustige intro betrad Souleyman het podium in wat ondertussen zijn vaste uniform is geworden : een ghutra (geruite hoofddoek) op het hoofd, een zonnebril op z’n pronte neus en een dishdasha (arabisch kleed voor mannen) tot op de enkels. Elk Omar - optreden verloopt volgens een recept dat even eenvoudig en beproefd is als hardgekookt ei op grootmoeders wijze :

1) De toetsenman gaat emotieloos te keer op zijn synths en schudt ultra-dansbare dabke uit z’n mouw.

2°) Omar loopt constant van links naar rechts over het podium en jut het publiek op met handgeklap, aanmoedigende “Yalla Yalla!”-kreten (vrij vertaald : komaan!)en pauselijke handgebaren.

3) Het publiek gaat volledig uit zijn plaat.

4) Klaar is je feestje.

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 022.JPG

Zo simpel als een duif na een lobotomie, maar uiterst efficiënt. Na een paar nummers stond het publiek al te marineren in z’n eigen zweet. We hoorden ‘Wenu Wenu’ en ‘Shift Al Mani’ de revue passeren, maar eigenlijk maakte het niet zoveel uit wat er werd gespeeld. Iedereen was  na 2 nummers aan het dansen en in z’n handen aan het klappen alsof hij op het trouwfeest van z’n beste vriend aanwezig was. Wij vonden het in ieder geval leuker dan met een beduimelde zakdoek bacteriën rond staan zwaaien op ‘Les Lacs Du Connemara’.

De constante stroom bezwerende arabbeats zorgde er voor dat een deel van de toeschouwers zich in een sprookje van 1000-en-een-nacht waande. Een verlepte wannabe - Sheherazade naast ons stond buik te dansen (of een poging tot) of haar leven er vanaf hing en keek daarbij alsof ze wel eens een kijkje wilde nemen onder het kleed van de als een oliesjeik ogende zanger. Helemaal hilarisch werd het toen een handvol jongelingen zich voor het podium drongen met op hun gezicht een zonnebril en opgeplakte Souleyman-snor. Even zagen we de sympathieke Syriër een wenkbrauw optrekken, toen krulde een mondhoek even omhoog.

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 019.JPG

 

Na krap een uur trok Omar er de stekker uit en verdween achter de schermen. Toen de schreeuwende fans geen bis kregen liepen een paar fans over het podium de backstage in. Wie niet waagt, niet wint. Enkelen keerden terug met een foto van zichzelf en de zanger op hun gsm, anderen werden weer teruggestuurd.

 

Je bent voor of tegen hem, maar Omar Souleyman zorgde gisterenavond voor een feestje dat we niet licht zullen vergeten. Yalla Yalla!

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 015.JPG

Omar Souleyman Trix 03-04-2014 007.JPG

02:06 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.