20-04-14

Gruppo Di Pawlowski - Neutral Village Massacre

Neutral.jpg

Gruppo Di Pawlowski. Klinkt als een Pools jazzorkest. Enkel in België weten we beter als we de naam Pawlowski horen. Alhoewel….voor Mauro is jazz geen zonevreemde muzieksoort, het was dus ook mogelijk geweest. Gruppo di Pawlowski is een bundeling van rotgetalenteerde krachten. Naast Mauro staan ook Elko Blijweert , Pascal Deweze, Sjoerd Bruil, Jeroen Stevens en Ben Younes Zahnoun op het loonlijstje.  We gaan niet opsommen in welke bands zij ook allemaal spelen, dat zou ons te ver leiden.

Neutral Village Massacre is een gloeiend hete plaat met smeulende tracks die klinken als een kruising tussen The Grooms en Evil Superstars. Alle kanten uitschietende, funky noise ’n roll met een toefje elektronica en  gitaren die rücksichtslos tekeergaan. De sympathieke Italiaans-Poolse Belg heeft z’n eigen muzikale niche gecreëerd en perfect ingevuld. Pawlowski is de enige dealer van dit verslavende spul.

Legende Steve Albini had als producer niet veel werk. Gewoon de opnameknop indrukken en dan met een grijns toekijken hoe de zes heren  hun energie en gekte de vrije loop lieten. Let wel : gekanaliseerde waanzin. Het blijven wel allemaal songs. Goeie songs zelfs.

“Watch Me!” brult Mauro waarna hij de  ‘Do The Watching The Ex-Wives Dance Dance’ doet over een spannend en  dansbaar ritme. Waarschijnlijk inspiratie opgedaan tijdens hun tour met Ultima Vez van Wim Vandekeybus. Mauro vertelde in Humo dat hij nog vrijwilligers zocht om de choreografie die hij bij dit nummer bedacht uit te voeren on stage. Indien u zich geroepen voelt : even aanmelden voor een optreden. Je moet wel over genoeg ex-vrouwen beschikken en al deze dames zonder hoogoplopende ruzies in de concertzaal krijgen.

 ‘The Oldest Goddess’ is een classic van het kaliber ‘Ghost Rock’ en ‘Fear Life’. Nerveuze gitaarriff, straf nummer. In het beukende ‘Experiments In Taste’ schreeuwt Mauro in tongen van “Halalalalala haj haj”, ergens tussen dreigend en grappig in. Satan zit duidelijk weer in zijn ass. Werd nooit gerepeteerd voor de grotendeels geïmproviseerde opname : het slepende en dreigende ‘Back In The Woods’. Het ideale nummer trouwens om optredens mee te beginnen dankzij openingszin “Good Evening Assholes!

Ze hebben ook een nummer om mee af te sluiten, namelijk het korte ‘Danku Baazn’, dat alle kopers van hun albums en concerttickets wil bedanken. Tekst : “Dank u, dank u baazn/Vrede zij met u.” Dankwoorden hoeven, net als in de hoesnota’s, nu ook weer niet te lang te duren. Ook Nederlandstalig : de bijtende Arbeid Adelt-cover ‘Jonge Helden’. “Ik hoopte dat het zou klinken als een huwelijk tussen Pere Ubu en Belgian Asociality vertelde Pawlowski aan onze man in het interview dat u elders op deze site kan terugvinden. Zo te horen is dat gelukt, Mauro.

 

“Mauro is geil” lazen we ergens bij een clip op Youtube. Zou de dame in kwestie dit ook zeggen als Mauro een metser of ober was? Bon, dit is nu niet het geval en op basis van Neutral Village Massacre moeten we haar gelijk geven. Plus : er is geen zanger/muzikant met het charisma van Mauro. Ga Gruppo Di Pawlowski dus vooral ervaren in één of andere zaal of festivaltent. Deze zeer goede plaat is voor het podium gemaakt.


00:27 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.