28-08-14

Die Antwoord - Donker Mag

donker.jpg

Lag al een tijdje op 't schap : 

Twee albums lang vonden we Die Antwoord opwindend en amusant. Hun nieuwe werkstuk Donker Mag toont aan dat er bij ons ondertussen gewenning is opgetreden en dat er sleet op de welbekende formule is gekomen.

Eén blik op de songtitels zegt genoeg : ‘Happy Go Sucky Fucky’, ‘Sex’, Girl I Want 2 Eat You’,… : de meeste songs gaan weer over “Piele suige”, “holnaaien” en andere seksgerelateerde onderwerpen waar ze het op Ten$ion en $O$ al uitgebreid over hadden. Niets nieuws onder de zon dus, en jammer genoeg kan je hetzelfde zeggen over de muziek die onder die lyrics werd geplakt.

We verklaren ons nader. In ‘Ugly Boy’ hemelt ¥o-Landi Vi$$er voor de tigste maal haar partner in crime Ninja op, en dat raakt ons nog minder dan een blinde die tegen een piñata wil meppen, simpelweg omdat de song zo zoutloos en voorspelbaar klinkt. ‘Happy Go Sucky Fucky’ is uitgekauwde eurotrash die al eind jaren ’90 z’n smaak had verloren. Ninja en Vi$$er plukten voor dit nummer zinnetjes uit het grote handboek ‘Hopeloze clichés en pseudo-coole tieneruitdrukkingen’. “Fuck your rules!”, “We live the life we love/We love the life we live!”. Serieus jongens? Als het dan toch moet, dan graag op een geweldige guerillabeat of een hiphoptrack die de neiging tot revolteren tenminste een béétje triggert.

Wij zijn al jaren gek van de soundtrack van Black Cat, White Cat en we vinden dat de Zuid-Afrikanen behalve een provocerende clip niks noemenswaardigs aan ‘Pitbull Terriër’ toevoegden. Van het zwijmelende ‘Strunk’ kan je waarschijnlijk pas ten volle genieten als je volledig teut bent. ‘Rat Trap 666’ is niets minder, maar vooral niets meer dan doorsnee gangsterrap over een wel zeer basic hiphop-beat.

Een track waar we wel op meeknikken : de redelijk aangename dancehall van ‘Raging Zef Boner’. Ook in ‘Cookie Thumper’ en ‘Girl I Want To Eat You’ horen we Die Antwoord op niveau. Een moombahtondreun die je heupen in beweging zet, een aanstekelijk melodietje en een bronstig kirrende Jolandi. ‘Sex’ brengt wat de titel belooft : een geile track die je doet verlangen naar een hangmat aan het strand, een koud drankje en je vriendin die in badpak tegen je aanschurkt. Het “Sea, sex and sun”-refreintje is wel gepikt van Gainsbourg, maar bon, dat nemen we er bij. ‘I Don’t Dwank’ is ook lekker, maar je moet wel eerst anderhalve minuut gezwets voor lief nemen.

Het hele album is doorspekt met dat soort vervelende skits : ‘Do Not Fuk Wif Da Kid’ is potsierlijke grootspraak en je hoopt dat nimfijn Vi$$er in ‘Pompie‘ in haar irritante gegiechel blijft. De  skip-knop blijkt eens te meer geen overbodige luxe te zijn. Wie de hoogblonde lolita trouwens een hete brok vindt mag zich wat ons betreft vragen stellen over z’n seksuele voorkeuren. Ze ziet er uit als een lagere schoolmeisje met borsten, en zo klinkt ze ook. Op ‘Do Not Fuk Wif Da Kid’ lijkt ze zelfs te kraaien als een baby.

 

De Afrikaners hebben hun troeven nu wel helemaal uitgespeeld. Op het Pukkelpoppodium zullen ze live nog wel wat gensters slaan, maar op plaat zijn ze hun scherpte kwijt. “The evilest rapcrew on the whole planet”? Dat zijn ze op Donker Mag alvast niet.

16:53 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.