03-09-14

Mijn singlebak 1 : AC/DC - Thunderstruck

Nieuw rubriekje over de 45-toerenplaatjes die hier in mijn platenkast staan. Voila, meer moet dat soms niet zijn.


Van sommige onverwachte nieuwsberichten weten we nog waar en wanneer we ze vernamen. Berichten genre 9/11, de dood van Kennedy, de ontsnapping van Dutroux,... Of verrassende berichten uit de privésfeer. Soms ervaren we hetzelfde als we een song voor het eerst horen. Het bewuste nummer grijpt je onmiddellijk bij de strot en verandert je kijk op muziek en misschien zelfs je leven.

 

Een voorbeeld van zo'n song is 'Thunderstruck' van AC/DC. Voor mij althans. Geheel conform de titel sloeg het als een bliksemschicht in op mijn trommelvliezen en bezorgde het me roodgloeiende oren van auditief genot. Ik hoorde deze op gensterende gitaarrock getoonzette bliksemschicht voor het eerst anno 1990 in het Leugenpaleis op Studio Brussel. Bart Peeters kondigde het eerste nummer van die aflevering aan en kon daarbij een kreet van enthousiasme (YEAH!) niet onderdrukken. Ik kon het hem niet kwalijk nemen. 

Angus Young (Small).jpg

Angus Young zet een quintessentiële AC/DC-riff in. Een nijdige oorwurm die haar weerhaakjes in je geheugen plant.  Een geile gitaarloop die hevig over je muzikale G-spot wrijft. Een injectie pure adrenaline die zich Pulp Fiction -gewijs in je hart boort. Zo'n opwindende rottweiler van een riff waardoor je instinctief weet : de rest van dit nummer zal even grandioos zijn. En inderdaad. Op het ritme van de invallende basdrum stijgt vanonder het gitaargeweld een dreigend en steeds geestdriftiger 'Thunder!' op. Een simpele, pulserende baslijn stuwt de intro naar de eerste strofe.

Vervolgens trekt brulboei Brian Johnson zijn scheur open. Hij schreeuwt ondertussen al langer bij AC/DC dan Bon Scott ooit deed, maar toch blijf ik een trouwe Bon-adept. Nu is 'Thunderstruck' zo meesterlijk dat het vocale scheermes van Brian Johnson zelfs niet stoort, al vraag ik me af hoe dit nummer met het bluesy gehuil van Scott had geklonken.

De op 17 augustus 1990 in Brixton Academy opgenomen clip bij dit nummer is eveneens om duimen en vingers bij af te likken. De cameraatjes op de drumstick en gitaarkop. Schooljongen Angus Young die wordt gefilmd vanonder een glazen catwalk terwijl hij zijn befaamde duckwalk uitvoert. De met zijn stembanden en spierballen rollende Johnson. Het uit zijn pan gaande en over de balkons hellende, woest headbangende publiek. De witte t-shirts van alle fans met opschrift : 'AC/DC - I was thunderstruck'. Very ballsy, very cocky. Alles geeft precies de brute energie van 'Thunderstruck' weer.

ac-dc-thunderstruck (Small).jpg

Niet lang daarna kocht ik de single. Op vinyl uiteraard. De hoes van de maxi-single kan je uitklappen. Op de voorkant staat een hel verlichte Angus Young wiens gitaar wordt getroffen door een bliksemslag. Of misschien zelf die weerlicht uitzendt, wie weet. Toepasselijke afbeelding dus bij dit nummer. Op de achterkant zie je Angus met z'n arm door z'n gulp en duim en wijsvinger die een pistool verbeelden. Een jaar lang heeft deze poster mijn slaapkamermuur gesierd.

Iets later kreeg ik het album waarop 'Thunderstruck' stond : 'The Razor's Edge'. Op cassette, want een cd -speler had ik toen nog niet. Te duur. Hoewel er geen tweede nummer van het kaliber 'Thunderstruck' op staat, valt dit album toch zeer te pruimen dankzij vintage AC/DC-tracks als 'Fire your guns' (b-kant van Thunderstruck), tweede single 'Money Talks', de titeltrack en 'Are you ready'. Al kon de stem van Johnson me toen al in mindere mate bekoren. Als beginnende puber was het mijn inwijding in smerige testosteronrock. Bestaan er in dampende rock, hardrock en metal betere leermeesters dan de mannen van AC/DC? Ik dacht het niet.

De kleine hoeveelheid covers en remixen van 'Thunderstruck' tonen de klasse van het nummer aan. Te moeilijk om een gelijkwaardige versie neer te zetten of iets aan het origineel toe te voegen. Toch heb ik een paar dingen gevonden. Oordeel zelf.

*Hellsongs - Thunderstruck (originele, folky versie),

 

*Vitamin String Quartet - Thunderstruck (verrassende klassieke bewerking door een strijkkwartet)


Thunderstruck lyrics (complete nonsens als je't eens goed naleest)

 

(Thunder) (x10)
I was caught
In the middle of a railroad track (Thunder) 
I looked 'round,
And I knew there was no turning back (Thunder)
My mind raced
And I thought what could I do? (Thunder)
And I knew
There was no help, no help from you (Thunder)
Sound of the drums
Beatin' in my heart
The thunder of guns!
Tore me apart
You've been - thunderstruck!
Rode down the highway
Broke the limit, we hit the ton
Went through to Texas, yeah Texas
And we had some fun
We met some girls, 
Some dancers who gave a good time
Broke all the rules, played all the fools
Yeah, yeah, they, they, they blew our minds
And I was shakin' at the knees
Could I come again please.
Yeah the ladies were too kind
You've been - thunderstruck, thunderstruck
Yeah yeah yeah, thunderstruck
Oh, thunderstruck, yeah
Yeah
Now we're shaking at the knees
Could I come again please.
Thunderstruck, thunderstruck
Yeah yeah yeah, thunderstruck
Thunderstruck, yeah, yeah, yeah
Said yeah, it's alright
We're! Doing fine
Yeah, it's alright
We're! Doing fine
So fine
Thunderstruck, yeah, yeah, yeah,
Thunderstruck, thunderstruck, thunderstruck
Whoa baby, baby, thunderstruck
You've been thunderstruck, thunderstruck
Thunderstruck, thunderstruck, thunderstruck
You've been thunderstruck

 

21:18 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.