09-09-14

Mijn singlebak 2 : Adamski - Killer

Aanzwellende synthesizersalvo's in de intro die klinken alsof ze uit een laserpistool zijn ontsnapt.

Een stuiterende baslijn die klinkt als een goederentrein die over een gammele spoorwegbrug dokkert.

De hese soulstem van Seal (Neen, het is geen artiestennaam. Hij heet voluit Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel).

Toen (1990) al retro klinkende futuristische bliepjes die uit het controlepaneel van een ruimteschip uit een science fiction b-film uit de jaren '60 leken te komen.

Weemoedige synthesizermelodieën die als een laken over het skelet van beats werden gelegd.

Al deze elementen zorgden voor een wereldhit die door z'n aparte sfeertje op de soundtrack van mijn tienerjaren is terechtkomen.

De neerslachtige tekst en zangpartij en de koude, melancholische electronica accordeerden perfect met mijn in weltschmerz gedrenkte pubergemoed.


De significante baslijn werd later meermaals gesampled en 'Killer' werd een paar keer gecoverd, met wisselend succes.

Het bekendst is natuurlijk de symbiose van 'Killer' en 'Papa was a rolling stone' van The Temptations, twee totaal verschillende songs en muziekgenres die George Michael verrassend genoeg met elkaar liet versmelten in een aanstekelijke lap designerdisco.


 

Verder zijn er nog de platte trance-versies van ATB en DJ Tiësto, covers van Sons and Daughters, The Northern Kings, Rhythm Police en girlsband Sugababes, maar de powermetal-bewerking van Angel Dust is nog het meest origineel. Check it out.


 

Wat is er 20 jaar later van Adamski ofte Adam Tinley geworden?

Hij woont tegenwoordig in Berlijn met z'n dochter Bluebell en heeft een eigen platenmaatschappij opgericht (Prostitute Records). Hij brengt af en toe werk uit onder de speelnamen Adam Sky en Adamski Products Inc. en is ook een herwerking van zijn debuut 'Liveanddirect' aan het maken. Nog steeds bezig in de luwte van de popindustrie dus. Zo ziet hij er tegenwoordig uit :


Adamski Productions Inc - In the city


 

Adam Sky - Ape-X

19:40 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.