06-01-16

The Big Short

Viel door een waar bombardement aan blockbusters (Star Wars, Safety First & co) tijdens de eindejaarsperiode een beetje tussen de plooien : The Big Short, een waargebeurde film (gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis) over de vastgoedbubbel die voor een wereldwijde financiële crisis zorgde. Geen onderwerp dat me normaal gezien in een gestrekte draf naar de dichtstbijzijnde bioscoop doet hollen, maar regisseur Adam McKay weet het allemaal op een boeiende en begrijpelijke manier te verhapstukken.

Kort gezegd gaat het verhaal over een aantal investeringsprofessional die langzamerhand ontdekken dat heel de vastgoedmarkt op los zand gefundeerd is en elk moment kan instorten en daarom tégen de vastgoedmarkt gaan speculeren. De meeste banken werken er graag aan mee omdat ze het onmogelijk achten dat de vastgoedmarkt implodeert (“Wie betaalt er zijn hypotheek nu niet af?”).

Een blik op de sterrencast verklaart waarom The Big Short nu al wordt getipt als een belangrijke oscarkandidaat : een voor de verandering praatgrage Ryan Gosling, Christian Bale speelt de geniale doch ietwat kierewiete hedge fund manager Michael Burry die de bal aan het rollen brengt, een onderkoelde Brad Pitt ziet er met die baard uit als Robert Redford en komiek Steve Carrell, die hier verrast met de intense vertolking van Mark Baum, een serieuze, grofgebekte en in steeds hogere mate verontwaardigde idealist en wereldverbeteraar.

Interessant en bij momenten ook grappig, maar je lacht vaak ook van onbehagen. Omdat het wraakroepend is dat zoveel mensen hopen geld, hun job of hun huis verloren door een hoopje gokzuchtige en arrogante erwtenbreinen, maar vooral ook omdat de financiële wereld en de overheid er niets van heeft geleerd. Er werden amper mensen gestraft en de meeste banken kunnen weer ongecontroleerd hun gang gaan. Ook dubbelzinnig : de houding van de ‘helden’ van deze film. In plaats van hun kennis over de nakende crash te delen met de wereld zwijgen ze, speculeren ze op de ondergang van de Amerikaanse vastgoedsector en cashen ze nadien hun miljarden in.

Op het einde van de film komen we te trouwens te weten dat visionair Michael Burry ondertussen al zijn geld investeert in…. watervoorzieningen. Dat belooft niet veel goed voor de toekomst.

De trailer (Nederlands) :


Het originele boek : 

23:37 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.