19-01-16

The Hateful Eight

 

Vergeet wat diverse critici in hun review hebben geplempt : dit is weer een Tarantino grand cru (beter dan Django Unchained en Inglorious Basterds in ieder geval). Elke liefhebber van het werk van De Kin weet wat dit betekent : messcherpe dialogen over niets in het bijzonder, een prima soundtrack (van grootmeester E. Morricone) en rauw in beeld gebrachte shoot-outs.

Toen we de eerste kritieken lazen leek het wel of het schrijfvee van diverse dag- en weekbladen mekaar hadden nageschreven. The Big T. was het zo langzamerhand kwijt, mocht langzamerhand naar de uitgang van Hollywood worden geleid en kon zich beter toeleggen op het schrijven van romans. Truth be said : ik zou nog liever een Tarantino -roman lezen over een oma met doorligwonden, de geschiedenis van de tube tandpasta of de carrière van Dany Fabri dan het verzameld werk van dat mekaar nakakelend journaille.

Originaliteit dames en heren! Heeft Tarantino met hopen maar veel filmrecensenten duidelijk niet. Oh well, een deadline is een merde.


12:17 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-16

The Big Short

Viel door een waar bombardement aan blockbusters (Star Wars, Safety First & co) tijdens de eindejaarsperiode een beetje tussen de plooien : The Big Short, een waargebeurde film (gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis) over de vastgoedbubbel die voor een wereldwijde financiële crisis zorgde. Geen onderwerp dat me normaal gezien in een gestrekte draf naar de dichtstbijzijnde bioscoop doet hollen, maar regisseur Adam McKay weet het allemaal op een boeiende en begrijpelijke manier te verhapstukken.

Kort gezegd gaat het verhaal over een aantal investeringsprofessional die langzamerhand ontdekken dat heel de vastgoedmarkt op los zand gefundeerd is en elk moment kan instorten en daarom tégen de vastgoedmarkt gaan speculeren. De meeste banken werken er graag aan mee omdat ze het onmogelijk achten dat de vastgoedmarkt implodeert (“Wie betaalt er zijn hypotheek nu niet af?”).

Een blik op de sterrencast verklaart waarom The Big Short nu al wordt getipt als een belangrijke oscarkandidaat : een voor de verandering praatgrage Ryan Gosling, Christian Bale speelt de geniale doch ietwat kierewiete hedge fund manager Michael Burry die de bal aan het rollen brengt, een onderkoelde Brad Pitt ziet er met die baard uit als Robert Redford en komiek Steve Carrell, die hier verrast met de intense vertolking van Mark Baum, een serieuze, grofgebekte en in steeds hogere mate verontwaardigde idealist en wereldverbeteraar.

Interessant en bij momenten ook grappig, maar je lacht vaak ook van onbehagen. Omdat het wraakroepend is dat zoveel mensen hopen geld, hun job of hun huis verloren door een hoopje gokzuchtige en arrogante erwtenbreinen, maar vooral ook omdat de financiële wereld en de overheid er niets van heeft geleerd. Er werden amper mensen gestraft en de meeste banken kunnen weer ongecontroleerd hun gang gaan. Ook dubbelzinnig : de houding van de ‘helden’ van deze film. In plaats van hun kennis over de nakende crash te delen met de wereld zwijgen ze, speculeren ze op de ondergang van de Amerikaanse vastgoedsector en cashen ze nadien hun miljarden in.

Op het einde van de film komen we te trouwens te weten dat visionair Michael Burry ondertussen al zijn geld investeert in…. watervoorzieningen. Dat belooft niet veel goed voor de toekomst.

De trailer (Nederlands) :


Het originele boek : 

23:37 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-01-16

2015 : de muzieklijstjes

We hebben net de deur dichtgeslagen achter het op allerlei vlakken nogal miserabele jaar 2015, maar zelfs in abominabele tijden wordt er nog wel goede muziek gemaakt. Daarom nog 1 blik over de schouder ... James, de muzieklijstjes!

Beste singles (een selectie) :

Tame Impala - Let it happen

Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

Daniel Norgren - Why May I Not Go Out And Climb The Trees?

Django Django - First Light

BEAK - The Meader

U.S. Girls - Damn That Valley

Empress Of - How Do You Do It

Dez Mona - Does it make you, Happy?

Disasterpeace –‘ It Follows’ Title (Theme)

Eyedress - Be Your Boy

Albums :

Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

Daniel Norgren - Alabursy

Django Django – Born under Saturn

U.S. Girls – Half Free

BEAK – Split EP

Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

Tobias Jesso Jr. - Goon

Mercury Rev – The Light in you

Concerten :

Gruppo do Pawlowski (AB)

Ariel Pink (Beursschouwburg)

Sufjan Stevens (Bozar)

Daniel Norgren (Huis 23)

Sleaford Mods (Het Bos)

Beak (Beursschouwburg)

Goose (Cactusfestival)

Tone Zones (Het Bos)

Tobias Jesso Jr (Botanique)

Slaves (Trix)

19:47 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |