06-07-17

Mijn singlebak 1 : Abigail Mead - Full Metal Jacket (I wanna be your drill instructor)

In de zomervakantie trek ik graag mijn goedgevulde singlebak uit de kast en deponeer vervolgens wat zwarte juweeltjes op de draaitafel. De komende weken zal ik posten wat ik zoal in die bak heb zitten. Dat houdt me van de straat.

Vandaag : ‘Full Metal Jacket (I wanna be your drill instructor)’ van Abigail Mead. Een naam die bij velen niet direct een belletje zal doen rinkelen, want Mead componeerde slechts een handvol songs.

Full Metal Jacket.jpg

Haar eerste nummer (een gezamenlijke compositie met Nigel Goulding) was wel onmiddellijk een hit : I wanna be your drill instructor’ bereikte in 1987 zowaar de 2de plaats in de Britse charts. Je kan deze militaire hiphopsong ook terugvinden op de soundtrack van ‘Full Metal Jacket’ , de Vietnamklassieker van Stanley Kubrick. En dat is geen toeval, want achter het alias Abigail Mead blijkt Viviane Kubrick, zijn dochter, te schuilen. Ze baseerde haar naam op Abott’s Mead, het statige huis waar de Kubricks woonden tussen 1965 en 1979.

Vivian Kubrick.jpg

Vivian was figurant in o.a. ‘2001 : A Space Odyssey’ en ‘Barry Lyndon’ en maakte een documentaire over de opnames van ‘The Shining’ in opdracht van de BBC. Ook voor ‘Full Metal Jacket’ filmde ze 18 uur aan footage bij elkaar, maar het project raakte nooit afgerond. Hopelijk geeft ze die beelden ooit vrij, al vrees ik ervoor, want blijkbaar is Vivian in de Church Of Scientology terechtgekomen en heeft ze alle contact met haar familie en hoogstwaarschijnlijk ook de realiteit verloren. Ze kwam zelfs niet opdagen op de begrafenis van haar zuster Anya.

Soit, Stanley Kubrick wou de soundtrack van ‘Full Metal Jacket’ oorspronkelijk vullen met Japanse Kodo-drums, maar nadat hij een pas opgenomen track van zijn dochter had gehoord veranderde hij van mening en vroeg hij haar om de score te verzorgen. Vivian schreef vervolgens deze hit en nog 7 duistere en dreigende soundscapes die op de B-kant van de plaat en onder de beelden van de film belandden. 1 ervan, ‘Sniper’ staat trouwens op de b-kant van deze single. Je ziet de soldaten voor je geestesoog behoedzaam door de jungle sluipen op zoek naar Charlie, hopelijk uit het vizier van de sluipschutter waarvan sprake in de titel.


                       

Wie ‘Full Metal Jacket’ al heeft gezien zal in ‘I wanna be your drill instructor’ de geweldige Lee Ermey a.k.a. sergeant Hartman enkele van zijn drillcadansen horen afwerken met zijn mariniers.

Ermey.jpg

Het lijkt me verschrikkelijk om zo’n opleiding te moeten volgen, maar die ritmische drilloefeningen helpen wel om het ritme te houden. Misschien zou Ermey een ‘start to run’-cursus moeten volschreeuwen. Lopen zal je. Af en toe schuddebuikend, want sommige van de regels die hij debiteert zijn geweldig grappig of ridicuul. “I don’t know but I’ve been told/ eskimo pussy is mighty cold” is een bv. zo’n catchfrase uit de film en dit nummer.


                       

En hier de scènes waaruit uitgebreid geplukt werd :


                       

00:21 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.