17-07-17

Het Afwezige Museum (Wiels)

IMG_2444.JPG

IMG_2447.JPG

IMG_2450.JPG

IMG_2451.JPG

IMG_2453.JPG

IMG_2455.JPG

IMG_2457.JPG

IMG_2474.JPG

IMG_2477.JPG

IMG_2479.JPG

IMG_2481.JPG

IMG_2482.JPG

IMG_2484.JPG

IMG_2486.JPG

IMG_2493.JPG

17:44 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-07-17

Song to Song (Terence Malick)

‘Song to song’, de nieuwe rolprent van mooifilmer Terence Malick, is een navelstaarderige film. Nee serieus, er wordt veel naar navels gestaard, letterlijk en figuurlijk. Volgens mij heeft Malick een navelfetish, anders weet ik niet waarom hij Natalie Portman, Rooney Mara en een hoop andere deernes ‘kortgetopt’ laat rondlopen en constant navelshots toont.

In figuurlijke zin wordt er door middel van pseudo-intellectuele, zeurderige voice-overs heel geborneerd over amoureuze sores,  verlangen en een gebrek of teveel aan vrijheid geleuterd en diep naar pluis in de eigen navel gegraven door lege en pretentieuze personages. Geen prettig zicht.

En waarom staat Rooney Mara heel de tijd aan vensterbanken, raamkozijnen en -klinken te prutsen? Nog een tic van Malick, of zit daar een verborgen boodschap achter die ik heb gemist? Irritante actrice trouwens, die hele Mara. Als ze acteert dat ze zich geschokt of diep geëmotioneerd voelt kijkt ze daarbij als een bange babyaap die naar een tepel zoekt. Als je de film zelf bekijkt (maar ik heb je gewaarschuwd) weet je wat ik bedoel.

Mooie mensen (Ryan Gosling, Natalie Portman, Michael Fassbender…) die eruitzien als hele of halve fotomodellen, zich constant aanstellen en de hele tijd leuteren over hun luxeproblemen, daar heb ik geen boodschap aan. Ziet er totaal ongeloofwaardig uit ook. Mekaar permanent betasten en romantisch rollebollen in luxe-interieurs, backstage op festivals staan zwetsen met Patti Smith, Iggy Pop en the Red Hot Chili Peppers en dan jezelf en je vervelende leven lopen beklagen? Zoek dan maar een job. Dat doet Ryan Gosling gelukkig ook op het einde van deze stomvervelende film die bezwijkt onder zijn eigen lichtgewicht. Teleurstelling.

Song_to_Song_film_poster.jpeg

18:35 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-07-17

Raymond Van Het Groenewoud live @ OLT Rivierenhof, 07 - 07 - 2017

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (26).JPG

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (2).JPG

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (5).JPG

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (10).JPG

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (16).JPG

Raymond van het Groenewoud, live @ Rivierenhof, 07-07-2017 (37).JPG

15:46 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meuris live @ Parkpop - Mechelen, 06 - 07 - 2017

Meuris, live @ Parkpop, Mechelen 06-07-2017 (2).JPG

Meuris, live @ Parkpop, Mechelen 06-07-2017 (5).JPG

Meuris, live @ Parkpop, Mechelen 06-07-2017 (13).JPG

Meuris, live @ Parkpop, Mechelen 06-07-2017 (16).JPG

Meuris, live @ Parkpop, Mechelen 06-07-2017 (21).JPG

15:36 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hotlist Studio Brussel anno 2017

Hier komen ze : 

*Romeo Elvis - Drôle de question
*Jebroer, Paul Estak & DJ Phunk - Engeltje
*Lil Kleine feat. Boef - Krantenwijk
*Rudimental feat. James Arthur - Sun comes up
*Todiefor feat. Helen - Never met you
*Lost Frequencies & Netsky - Here with you

Ja, de zijn volgens Studio Brussel de hotste nummers van de week. Wat een brave, flauwe of lamlendige riedels. Studio Brussel, de radiozender waar vroeger wel eens afwijkende geluiden en experimentele muziek te horen viel. Nu programmeert Klara veel spannender. Wie had dat 20 jaar geleden kunnen bevroeden? Arme jongeren.

15:02 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-07-17

Mijn singlebak 1 : Abigail Mead - Full Metal Jacket (I wanna be your drill instructor)

In de zomervakantie trek ik graag mijn goedgevulde singlebak uit de kast en deponeer vervolgens wat zwarte juweeltjes op de draaitafel. De komende weken zal ik posten wat ik zoal in die bak heb zitten. Dat houdt me van de straat.

Vandaag : ‘Full Metal Jacket (I wanna be your drill instructor)’ van Abigail Mead. Een naam die bij velen niet direct een belletje zal doen rinkelen, want Mead componeerde slechts een handvol songs.

Full Metal Jacket.jpg

Haar eerste nummer (een gezamenlijke compositie met Nigel Goulding) was wel onmiddellijk een hit : I wanna be your drill instructor’ bereikte in 1987 zowaar de 2de plaats in de Britse charts. Je kan deze militaire hiphopsong ook terugvinden op de soundtrack van ‘Full Metal Jacket’ , de Vietnamklassieker van Stanley Kubrick. En dat is geen toeval, want achter het alias Abigail Mead blijkt Viviane Kubrick, zijn dochter, te schuilen. Ze baseerde haar naam op Abott’s Mead, het statige huis waar de Kubricks woonden tussen 1965 en 1979.

Vivian Kubrick.jpg

Vivian was figurant in o.a. ‘2001 : A Space Odyssey’ en ‘Barry Lyndon’ en maakte een documentaire over de opnames van ‘The Shining’ in opdracht van de BBC. Ook voor ‘Full Metal Jacket’ filmde ze 18 uur aan footage bij elkaar, maar het project raakte nooit afgerond. Hopelijk geeft ze die beelden ooit vrij, al vrees ik ervoor, want blijkbaar is Vivian in de Church Of Scientology terechtgekomen en heeft ze alle contact met haar familie en hoogstwaarschijnlijk ook de realiteit verloren. Ze kwam zelfs niet opdagen op de begrafenis van haar zuster Anya.

Soit, Stanley Kubrick wou de soundtrack van ‘Full Metal Jacket’ oorspronkelijk vullen met Japanse Kodo-drums, maar nadat hij een pas opgenomen track van zijn dochter had gehoord veranderde hij van mening en vroeg hij haar om de score te verzorgen. Vivian schreef vervolgens deze hit en nog 7 duistere en dreigende soundscapes die op de B-kant van de plaat en onder de beelden van de film belandden. 1 ervan, ‘Sniper’ staat trouwens op de b-kant van deze single. Je ziet de soldaten voor je geestesoog behoedzaam door de jungle sluipen op zoek naar Charlie, hopelijk uit het vizier van de sluipschutter waarvan sprake in de titel.


                       

Wie ‘Full Metal Jacket’ al heeft gezien zal in ‘I wanna be your drill instructor’ de geweldige Lee Ermey a.k.a. sergeant Hartman enkele van zijn drillcadansen horen afwerken met zijn mariniers.

Ermey.jpg

Het lijkt me verschrikkelijk om zo’n opleiding te moeten volgen, maar die ritmische drilloefeningen helpen wel om het ritme te houden. Misschien zou Ermey een ‘start to run’-cursus moeten volschreeuwen. Lopen zal je. Af en toe schuddebuikend, want sommige van de regels die hij debiteert zijn geweldig grappig of ridicuul. “I don’t know but I’ve been told/ eskimo pussy is mighty cold” is een bv. zo’n catchfrase uit de film en dit nummer.


                       

En hier de scènes waaruit uitgebreid geplukt werd :


                       

00:21 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-07-17

#NabokovHerlezen 1

Verhuis achter de rug, alle meubels in elkaar gedraaid, de meeste boeken en platen uitgepakt..... Wat doet een mens dan?

Nee, geen housewarming organiseren, wel een berg verse boeken klaarleggen op het nachtkastje. En wat wil het toeval? Vorige woensdag deed Jamal Ouariachi in de boekenrubriek van De Morgen een warme oproep om het volledige oeuvre van mijn favoriete schrijvende Rus, zijnde Vladimir Nabokov, te herlezen.

Wel beste heer Ouariachi, it's on. Ik heb zojuist 'Masjenka', zijn eerste roman, uit de kast getrokken en bij op de stapel gelegd. Hoe lang ik er over ga doen weet ik nog niet maar ten gepasten tijde zal ik mijn onprofessionele licht hierover laten schijnen. 

Wie wil kan Nabokov samen met Ouariachi (her)ontdekken. Zijn leeservaringen en bedenkingen post hij elke woensdag op zijn blog http://www.jamalouariachi.nl/blog/. 

Uw eigen wedervaren kan u op sociale media posten met de hashtag #NabokovHerlezen erbij. Moderne tijden...

Benieuwd in ieder geval.

nabokov.jpeg

00:02 Gepost door Portishoofd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |